Zeg niet zomaar Kimono tegen een Judogi!

16.11.18 18:35:20 Commentaar Door Kevin

Op de Judo lessen dragen we allen een witte Judogi, een kenmerkend kledingstuk dat zich perfect leent tot het beoefenen van onze sport. Als je echter gaat gluren bij de buren en dus eens een kijkje gaat nemen bij andere gevechtssporten dan zal je vaststellen dat de witte uniformen met obi alomtegenwoordig zijn. Dit heeft de gevechtssportwereld in grote mate te danken aan het ontstaan van het Judo.


Je kan stellen dat de Judogi de grootvader is van nagenoeg alle uniformen (Gi's) die we kennen in de wereld van de gevechtssporten. De iconische witte jas is samen met de losse broek en gekleurde obi is een uitvinding van de stichter van het Judo en zijn vroege pupillen.


Om te beginnen moet eerst wel gezegd worden dat een Judogi géén Kimono is, zoals vaak verkeerdelijk wordt aangenomen. Toegegeven, ook ik maak me regelmatig schuldig aan het gebruiken van de foute naam, maar laat dat geen excuus zijn. De Judogi en de Kimono zijn immers twee totaal verschillende kledingstukken en hebben zeer verschillende functies.


De eerste Kimono's dateren van het begin van de 8é eeuw en waren zeer eenvoudig. Letterlijk vertaald betekent het woord kimono dan ook “iets om te dragen”, niets speciaals dus. Echter, dit kledingstuk kende een ingrijpende evolutie doorheen de Japanse geschiedenis. De Kimono wordt in onze hedendaagse samenleving nog steeds gedragen door Japanse mannen en vrouwen op speciale aangelegenheden (het kersenbloesem festival, trouwpartijen,…). De delicate en doorgaans erg kleurrijke “jurken” en “kostuums” zoals wij ze kennen uit films en stripverhalen maakten omstreeks de 9é eeuw hun intrede in de Japanse samenleving.


Hoewel de “Kimono” eigenlijk het basisstuk is van een groter geheel, wordt het woord “Kimono” vaak in de mond genomen om het ensemble aan te duiden. Zelfs de krijgers, de Samurai, droegen vaak erg fraaie Kimono’s (slagvelden konden echte fashion-battles zijn), maar deze kledingsstukken hadden buiten “er erg sjiek uitzien” geen bijkomende functie. Indien men functionele gevechtskledij droeg dan was dat meestal onder de vorm van een harnas of “Karuta-gane”.


De Judogi is in feite het omgekeerde van de Kimono: erg functioneel maar niet erg nuttig om indruk te maken op je modegevoelige vrienden/vriendinnen. Aangezien Judo de nadruk legt op controletechnieken, worpen, wurgingen en klemmen, ontwierp Jigoro Kano een uitrusting die tegemoet kwam aan de specifieke noden van de sport.


Het uniform moest dik genoeg zijn zodat het niet zou scheuren onder de stress van al het sleur- en trekwerk. Aan de andere kant moest het ook licht en soepel zijn zodat de beoefenaar zich ongehinderd kon bewegen. Omwille van de culturele achtergrond werd eerst een model gehanteerd dat zwaar geïnspireerd was op de “kimono”, maar deze eerste iteraties bleken te kwetsbaar en werden al gauw aangepast.


De kimono werd dikker gemaakt, met een stevige kraag die zich toch makkelijk liet vastgrijpen. De mouwen werden minder wijd en korter t.o.v. de traditionele kimono. De broekspijpen werden ook minder wijd en korter (nu tot net boven de enkels) en op de knieën werden verstevigingen aangebracht. Tenslotte gebruikte men stevigere weeftechnieken om een dikke robuuste stof te verkrijgen (die wat lijkt op de structuur van een harnas) en gebruikte men verstevigde naden om scheuren zoveel mogelijk tegen te gaan. Aldus werd de Judogi geboren zoals we hem nu kennen.


Aanvankelijk had men Judogi’s in twee kleuren, wit en zwart, maar tegenwoordig treft men vooral de witte versie aan. De blauwe variant die men kan aantreffen in het moderne Judo is een gevolg van de stijgende populariteit van de sport. De blauwe kleur werd niet alleen ingevoerd om het werk van de scheidsrechters te vergemakkelijken , maar ook om het voor de toeschouwers makkelijker te maken om de actie op de tatami te volgen. Officieel blijft de witte Judogi de enige "echte" kleur binnen de dojo omdat de witte kleur, zoals reeds eerder werd toegelicht, een speciale betekenis heeft in het Judo.

Ziezo!

De eerste die nu nog Kimono tegen een Judogi zegt, mag de volgende les in een Kimono komen meetrainen ;)